Istorijat

Bezdan se po prvi put pod današnjim imenom u pisanim dokumentima pominje 1579. godine, kao selo sa 10 porodica. Poveljom carice Marije Terezije 10. aprila 1772. godine dobija status “slobodne i kraljevske varošice”, značajnu privilegiju koju su njeni žitelji platili 1.010 forinti. Tada je naseobina brojala 400 kuća, a u njoj su, pored poljoprivrednika i ribara, dobre prihode ostvarivali i 51 zanatlija, među kojima je prednjačilo 15 tkača, uskoro i cehovski dobro organizovanih.

Tu tkačku tradiciju će unaprediti i iz osnova izmeniti Janoš Šmit, umetnički tkač, koji je u Bezdan doselio 1871. godine. Dobivši državnu potporu, sa obavezom da zaposli najmanje 5 novih radnika, on je napustio dotašnji rad sa kudeljom i lanom i prešao na tkanje damasta od uvoznog, specijalno obrađenog lana iz Češke i Engleske. Tkalo se tada najsavremenijom tehnologijom koja se, u neizmenjenom stanju, održala do današnjih dana, što novonastalom proizvodu daje patinu starih vremena, a osobitost kvaliteta daje ručna izrada bogatog i raznovrsnog dizajna.

Danas je bezdanski damast na tržištu tekstila sinonim za ekskluzivno opremanje ugostiteljstva i domaćinstva, jedinstven izbor za poslovni i privatni poklon, autentični suvenir i atraktivna, turistička destinacija koju posećuju visoke zvanice, stručne delegacije i ostale, turističke grupe.

Ukratko
Bezdanska tkačnica danas je jedinstven primer u Evropi sačuvanog zanata umetničkog tkanja svilenog damasta.
Istorijat
Tehnologija tkanja doneta u Bezdan 1871. godine nije se menjala do danas.
Kontakt
Naša adresa, telefoni i drugi kontakt podaci
web design & development Tacit