Szövés

A technológia leírása

A szövőszéken történő szövéshez szükséges az alap és a szövőanyag előkészítése

A láncfonal előkészítése

A láncfonalat a "vetőmester" készíti elő. A láncfonal mercerizált, fehérített, fésült pamut 100/2. Ez a pamut konuszos hengereken van és kb. 1.000-1.150 gramm súlyuak. Ezeket a konuszokat a gáterra rakják, amelyen 200 hengernek van hely. Avetés szalagokban történik. Egy szalag 200 szálat tartalmaz. Ezeket a szalagokat szorosan egymás mellé egy hengerre tekerik. Egy szalag 300 méter hosszú.

A láncfonal előkészítése

A szövőszék szélességétől függ hány szalag kerül a hengerre. Erről a hengeről ezután áttekeréssel a szövőszék hengerére a láncfonal. Miután ez megtörtént,sodrással összesodorják a régi fonalat az újjal. A sodrás kézzel történik. Egy 240 cm széles szövőszéken 11.400 szál van a láncfonalban.

A sodrás

A vetülékfonal előkészítése

A vetülékfonal (rajon selyem) előkészítése a spulnizás. Aselyem is konuszos hengereken van. Súlyuk 1.750 gramm. Ezekről a hengerekről kis csévékre csévélik a selymet. Acsévék fából készülnek. Acséve hossza 8,5 cm, amelyre kb. 160 méter selyem kerül. Acsévélést a csévélőgép végzi. Afelcsévélt cséve a csónakba kerül, amelyet jobbra-balra enyhe rángatással ide oda húzva a selymet egyenlesesen tekeri le.

A vetülékfonal előkészítése

A szövőszék

A szövőszékek különböző szélességüek, 0,85-től 2,4 m–ig,amelyeken a szövés mintakártyás, Zsakárd–szövéssel történik. Amintakártyák prespán kartonból készülnek. Egy mintakártya 40 cm hosszú, 4, 6 vagy 8 cm széles, a szövőszék szélességétől függöen. Egy minta 250-300 mintakártyából áll. Ball lábbal a sámla le és fel nyomogatással a kártya beleesik az úgynevezett mehanizmusba, amelytől a nyílásés a minta is függ. A minta formáját és nagyságát a szövő adja meg.

A szövőszék

Minták

A rendelkezésünkre álló mintakártyák segitségével a következő minták szőhetőek: hópelyhes, csillagos, cik-cak, 3 féle kockás, vonalas, rózsaleveles, vadrózsás, hajnalkás, moare, gyöngyös, oroszlános, tulipános, kálás, pálmás, búzavirágos, szarvasos, modern, rózsabimbós, pöttyös-rózsás, tavirózsás.

A szövés

Az anyag kézi szövésű. A szövés kéz és lábmozdulatokkal történik. A szövő bal kézzel a bordával adja meg a sürüséget, mig a jobb kéz mozgatja a csónakot. Jobb lábbal szabályozza a nyílást, bal lábbal pedig emeli vagy leengedi a sámlát. A sámla fából készül, amelyből 8 darab van egymás mellett. A lábbal az egyik sámláról a másikra kell lépni ahoz, hogy a Zsakárd-szövés létre jöjjön.

A szövés

Minden egyes darab atlaszból, bordurból és középből áll. A borda alatt helyezkedik el a durung, amelyre a kész damaszt kerül, szorosan kifeszítve. A durungra 30 méter selyemdamaszt fér. Ezek után történik a kivágás és a befejező munkálatok.

A befejező munkálatokhoz tartozik a szegés vagy az azsúrozás. Az ilyen termelési folyamat egyedülálló a világon.

Kiegészítések

Lehetőség van kiegészítésekre, szegély és csipke hozzáadása.

Kiegészítések

Programok

A kézzel szőtt selyemdamasztből jelentelg két programunk fut: a vendéglátóipari (szalvéták, terítők) valamint ágyhajak (párnahaj, úgynemű, paplanhaj)

Az így szőtt damaszt egyedülálló.

Szövés
A technológia leírása a kezdetektől a végtermékig.
Felszerelés
18 szövőszék készültek a XIX század végén Csehországban.
Szövet
A tertők és szalvéták szövésének műszaki adatai
web design & development Tacit