Röviden

Vajdaság északi részén,húsz kilométernyire Zombortól, terül el Bezdán. A kb. 5.000 lelket számláló kisváros halász és vadászturizmusáról híres, de nem utolsó sorban a kézzel szőtt selyemdamasztjáról. Ezt a hagyományt mindmáig megőrizte a "Novitet-Dunav" selyemdamaszt műszövő kisüzem, hagyományt amely magában hordja egyedülállóságát, felismerhetőségét és tartósságát.

A második világháború után a bezdáni szövők – iparosok, közös erővel megalapították 1951. november 1-én a "Dunav" (Duna) nevet viselő szövetkezetet, a Žrtava fašizma 2. szám alatt.

Viselő szövetkezete

Időközben többször változtatta nevét és szerkezeti formáját, míg végűl egy társulással a "Novitet-Dunav" nevet vette fel.

A selyemdamaszt gyártása Csehországból és Magyarországról származik,akonnan a 19. század végén kerül át a szövőszákekkel együtt ezekre a területekre. Az ilyen kézi szövésű gyártással, egyedülállóak vagyunk Szerbia és Montenegroban, de nyugodtan mondhatjuk Európában is.

A termelés kimondottan a majd százéves kézi szövőszékeken történik, amelyek megőrizték az elsődleges mintakártyás Zsakárd-szövés munkafolyamatát. A 18 szövőszék és a 23 műszövő havonta kb. 1000 m2 selyemdamasztot állít elő.

Kimondottan kézi szövésű selyemdamasztot gyártunk – asztalteritőket, szalvétákat, paplan és párnahuzatokat. Minden egyes egyedi termék, amely magában hordja az alkotó forma és szépség iránti érzékiségét.

Termékek

Alapanyaga 49% pamut és 51% rajon selyem. A láncfonal merceriyált, fehéritett, fésült pamut. A vetülékfonal rajon selyem, amely alig külömbözik a természetes selyemtől. Kiváló sajátosságokkal rendelkezik. Fényes, tartós szinek amelyet mosás és kifőzés alkalmával sem veszit el. Sürüsége: láncfonal 40-50 szál/cm, vetülékfonal 26-30 szál/cm. Súlya l80 g/m2.

A szövés atlaszos és mintás. (Több mint harminc minta és szin). Széles minta és szinválasztékkal rendelkezünk. Minden minta bármely szinben elkészithető. Néhány minta kimondottan a vendéglátóipar számára készült.

A termékek standard méretben készülnek, de bármely más méretet is elkészitünk a vevő óhaja szerint. Monogram beszövése is lehetséges.

A termékek szegettek, de lehetséges azsúrral való díszitési mód is.

Termékcsaládunk eredeti és egyedülálló. Asztalteritőink és szalvétáink megtalálhatóak szállodák és étermek asztalain, országon belül és méltóan mondhatjuk a világ minden táján.

Termékek

A selyemdamaszt szövésének folyamata.

Aszövést két fontos művelet előzi meg. Ezeka láncfonal és a vetülékfonal előkészítése.

Röviden
Bezdáni szövöde egyedülálló példa Európában, ahol megőrizték a selyem damaszt szövését.
Történelmiség
A szövés tehnológiáját 1871-ben hozták Bezdánba, s a mai napig nem változott.
Kapcsolat
Címünk, telefon és további elérhetőség
web design & development Tacit