06.12.2009. 11:53

Bezdanski damast, nakon višemesečnog prikupljanja i obrade istorijskih podataka i slika, uskoro dobija pravo zaštite proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

U martu 2008. godine menadžment tkačnice damasta učestvovao je sa projektom na konkursu kod Pokrajinskog sekretarijata za privredu za pravnu zaštitu novih oznaka geografskog porekla.

Nakon pozitivne ocene projekta od strane komisije, počela je višemesečna obrada i prikupljanje istorijskih i ostalih podataka, slika i priča vezano za poreklo umetničkog tkanja svilenog damasta u Bezdanu. Korištene su fotografije i sećanja nekadašnjih majstora i potomaka tkačkih porodica u Bezdanu. Elaborat je rađen u saradnji rukovodstva tkačnice i Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu čiji stručnjaci Tanja Radusin i Predrag Ikonić su se pokazali kao vrsni saradnici i iskreno zainteresovani da bezdanski damast dobije dostojno mesto na tržištu.

Privodeći kraju elaborat na čije krajnje mišljenje o opravdanosti daje Insitut za intelektualnu svojinu iz Beograda, 5. decembra tkačnicu je obišao Zoran Dragojević, pravnik Zavoda, zajedno sa Tanjom Radusin i Predragom Ikonićem.

Prilikom posete, stručnjaci su se uverili u autentičnost drvenih razboja i dve špul mašine koji predstavljaju kulturno dobro pod zaštitom države. Prisutna tkalja prezentovala je razne faze vezano za umetničko tkanje: snovanje, premotavanje, tkanje, šodrovanje…

Zoran Dragojević, ocenivši pozitivno utiske o poseti tkačnici u skladu sa sadržajem elaborata, izjavio je da će se završne radnje u slučaju ovog jedinstvenog zanata i proizvoda privesti  kraju, moguće već u martu 2010. Nakon toga, tkačnicu damasta očekuje intenzivna promocija brenda koja je jako bitna u prvim danima dobijanja prava korišćenja oznake.

Zoran Dragojević je na kraju posete naročito naglasio i značaj brenda geografsko poreklo u Evropi. Naime, navevši par primera, rekao je da su u Evropi proizvodi sa geografskim poreklom itekako cenjeni od strane potrošača. Proizvodi koji dobiju zvanično pravo korišćenja ove oznake, na tržištu postižu do 30% veću cenu od stvarne vrednosti.

Aktuelnosti

web design & development Tacit